Vücudun belirli bir bölümündeki hücrelerin kontrolsüz ÅŸekilde büyüdüÄŸü ve çoÄŸaldığı bir durum olan ‘Kanser’ yüzden fazla hastalık grubunun da genel adı olarak karşımıza çıkıyor. Her yıl dünyada 12 milyondan fazla insanda görülen bu problem, ölümcül hastalıklar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Dünyada insanları etkileyen en yaygın kanser türünün ‘AkciÄŸer Kanseri’ olduÄŸunu dile getiren Romatem Bursa Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Serap Latif Raif, “Sorunu yaÅŸayan kiÅŸiler tedavilerin yanı sıra kanser nedeniyle akciÄŸer fonksiyonlarında azalma yaÅŸayabilirler. Bu durum bireylerin hayat kalitesini daha da düÅŸürebilirken nefes darlığı, yorgunluÄŸu azaltma ve fonksiyonel kapasiteyi ve yaÅŸam kalitesini artırma konusunda ise ‘Pulmoner Rehabilitasyon’ büyük önem taşıyor” dedi.
Kanser, trilyonlarca hücreden oluÅŸan insan vücudunun hemen hemen her yerinde baÅŸlayabilir. Normalde insan hücreleri, vücudun ihtiyaç duyduÄŸu yeni hücreler oluÅŸturmak için büyür ve bölünür. Hücreler yaÅŸlandığında veya hasar gördüÄŸünde ölürler ve yerlerini yeni hücreler alır. Ancak kanser geliÅŸtiÄŸinde, bu düzenli süreç bozulur. Hücreler giderek daha fazla anormal hale geldikçe, eski veya hasarlı hücreler ölmeleri gerektiÄŸinde hayatta kalırlar ve ihtiyaç duyulmadığında yeni hücreler oluÅŸur. Bu ekstra hücreler durmadan bölünebilir ve tümör adı verilen büyümeler oluÅŸur. Hayati tehlikeye en fazla neden olan kanser türü olarak ise akciÄŸer kanseri olarak biliniyor. Bu sorunun erken teÅŸhisi büyük önem taşıyor. Bu kapsamda farkındalık yaratmak amacıyla 17 Kasım ‘Dünya AkciÄŸer Kanseri Günü’ olarak kutlanıyor.
Türkiye’nin akciÄŸer kanseri sıklığında dünyada ilk 10 ülke arasında yer aldığını belirten Romatem Bursa Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Serap Latif Raif, “Kendini hemen göstermeyen sinsice kendini gösteren bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor. Tedavi süreci ise zorlu bir süreci oluÅŸturuyor. Bu sorun, solunum iÅŸini gerçekleÅŸtiren akciÄŸerlerimizin kapasitesinin de azalmasına neden olur. Bu azalma ile birlikte kiÅŸilerde nefes darlığı, yorgunluk, huzursuzluk gibi birçok problem ortaya çıkabilir. Bu kapsamda ise son yıllarda daha da önem kazanan akciÄŸer kanseri, koah gibi sorunlarda solunum sıkıntısı yaÅŸayabilecek kiÅŸilere uygulanan ‘Pulmoner Rehabilitasyon’ büyük önem kazandı. Bu teknik ile nefes kalitesini arttırma, aÄŸrıları azaltma, yutkunma sorunlarını giderme, günlük fiziksel aktiviteleri yapabilme gibi birçok fayda saÄŸlıyor. Amaç tedavinin yan etkilerini azaltmaya çalışırken kiÅŸinin olumsuz etkilerden uzak tutarak motivasyonunu güçlü tutmak “ ifadelerini kullandı.
Dr. Raif, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü: “Kanser ve tedavisi genellikle fiziksel, psikolojik ve biliÅŸsel sorunlara neden olur. Bu sorunlar günlük aktiviteler yapmayı veya iÅŸe dönmeyi zorlaÅŸtırabilir. Ayrıca saÄŸlığınız üzerinde kalıcı bir etkisi olabilir. Onkoloji rehabilitasyonu, kanser tedavisi sırasında ve sonrasında ortaya çıkabilecek bu sorunlara yardımcı olabilir. Bu yöntemin amacı, kiÅŸilerin bağımsızlıklarını en üst düzeye çıkarmak, yaÅŸam rollerini olabildiÄŸince sürdürmek ve yaÅŸam kalitelerini iyileÅŸtirirken bu rahatsızlıkta en büyük rol oynayan moral motivasyonu da en üst düzeye çıkarmak”