Trakya Demokrat Gazetesi - Ergene nehir suyu 2020 yılına kadar temizlenecek
Anasayfam Yap    -
Reklam     -
Kunye     -
Son Mansetler    -
Iletisim                                 
Facebook    -
COVİD KIRMIZINDAN KURTULMAK HEPİMİZİN ELİNDE
BAŞKAN KADİR ALBAYRAK'IN YEŞİLAY HAFTASI MESAJI
8 Mart Dünya Kadınlar Günü Çerçevesinde Kadın ve Şiddet Konulu Konferans Düzenlendi
Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Ergene nehir suyu 2020 yılına kadar temizlenecek

Ergene nehir suyu 2020 yılına kadar temizlenecek
Ergene nehir suyu 2020 yılına kadar temizlenecek
09.01.2014 / 13:27


Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel MüdürlüÄŸü, 4 ayda bir yayımladığı "Su Yönetimi Bülteni"nin Aralık 2013 sayısında Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında yapılan son çalışmalara ve gelinen son duruma iliÅŸkin bilgilere de yer verdi. 3 milyar 177 milyon 306 bin TL’lik bütçeli Ergene Havzası Koruma Eylem Planı, canlılığın yok olduÄŸu Ergene Nehri’ni yeniden eski günlerine geri getirecek. Ancak bu kirlenmesi sürecinde olduÄŸu gibi çabuk ve hızlı olamayacak. Su Yönetimi Bülteni’nde yer alan bilgilere göre Ergene Nehri’nde "iyi su" kalitesine ulaÅŸmak için Bakanlığın önüne koyduÄŸu aÅŸamalı hedefte ilk olarak nehrin suyunun kirlilik seviyesini 2016 yılına kadar 3. Sınıf Su Kalitesi olan "kirlermiÅŸ su" kalitesine çekmek. Bu durumda su uygun arıtmadan sonra ancak sanayi ve sulamada kullanılabilir duruma gelecek. İkinci aÅŸamada nehir suyunun 2020 yılına kadar 2. Sınıf Su olan "az kirlenmiÅŸ su", kalitesine çekilmesi hedefleniyor. Bu aÅŸamada su, sulamada, su ürünleri yetiÅŸtiriciliÄŸinde, bazı sanayilerde ve uygun bir arıtmadan sonra içme suyu olarak kullanılabilecek.



ERGENE'DE ISLAH ÇALIÅžMALARI



Bültende Ergene Havzası Koruma Eylem planı kapsamında yapılan iÅŸlerde yer aldı. Buna göre dere yataklarının temizlenmesi eylemi kapsamında DSİ Genel MüdürlüÄŸü tarafından Ergene Nehri ve yan kollarında; 2002 yılında 54 kilometrelik ıslah çalışması yapıldı. 2003-2011 yılları arasında ise Ergene Nehri'nde ıslah çalışması yapılan dere yatağı 176 kilometreye çıktı. Müdürlük Ergene Havzasını Koruma Eylem Planı'nın devreye girdiÄŸi 2011 yılından bugüne kadar ise ıslah çalışmasında önemli bir ivme kazanarak Ergene Nehri ve Hayrabolu Deresi'nde toplam 111 kilometrelik ıslah çalışması yaptı.



Havzadaki 12 belediyenin atık su arıtma tesisini DSİ yapıyor



53 belediyenin bulunduÄŸu Ergene Havzası'nda, nüfusu 10 binden büyük 13 belediyenin 12 tanesinin Evsel Atık su Arıtma Tesisleri (EAAT), 2872 sayılı Çevre Kanunu ve 5393 sayılı Belediye Kanununa göre belediyelerin görevleri arasında olmasına raÄŸmen, DSİ Genel MüdürlüÄŸü tarafından yapılıyor. Yalnızca Lüleburgaz EAAT'si ise Avrupa BirliÄŸi hibesi ile inÅŸa ediliyor. DiÄŸer belediyelerin atık su toplama ve arıtma sistemleri BaÅŸbakanlık SUKAP Projesi kapsamında İLBANK tarafından tamamlanıyor.



15 ıslah OSB baÅŸvurusundan 11'i Trakya bölgesinde 9'u Ergene Havzası'nda Bölgedeki dağınık sanayilerin "Islah OSB" adı altında birleÅŸtirilmesi ile havzada müÅŸterek 5 adet ileri atık su arıtma tesisi kurulacak. Böylece Ergene Nehri suyunun kalitesinin iyileÅŸtirilmesi, sanayi acısından da verimlilik saÄŸlanarak gerçekleÅŸtirilecek. Bugüne kadar Türkiye genelinden toplam 15 tane Islah OSB baÅŸvurusundan 11'i Trakya Bölgesi'nde, yapıldı. Bunlardan da 9'u Ergene Havzası'ndan yer alıyor.



Ergene Havzası'ndaki bu 9 ıslah OSB'den TekirdaÄŸ da bulunan 7'si tüzel kiÅŸilik kazandı. 2 Islah OSB'nin kurulması çalışmaları ise devam ediyor. Havzada kurulacak 5 adet müÅŸterek atık su arıtma tesisinde, sanayi atık suları azot giderimli biyolojik arıtmadan sonra 47,5 metre derinden Marmara Denizi'ne deÅŸarj edilecek. MüÅŸterek OSB AAT' lerin de arıtılacak atık suların deÅŸarjı, Karadeniz'den gelen kirlilik dikkate alındığında Marmara Denizi'ndeki kirliliÄŸi yüzde 1 mertebesinde artıracak.



Günlük 14 bin metreküp su tasarrufu saÄŸlandı



Koruma Eylem Planı kapsamında sanayide daha az su, daha az kirletici hammadde kullanımına geçilmesi için mevzuat hazırlanarak yürürlüÄŸe girdiÄŸi belirtilen Bülten'de, "Tekstil Sektöründe Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol TebliÄŸi"ne göre, su tasarrufu, enerji verimliliÄŸi ve hammadde geri kazanımı saÄŸlanarak kirliliÄŸin kaynağında azalımı saÄŸlanacak. Eylem Planı Kapsamında tekstil sektöründe çevre dostu üretime de geçilerek günlük 14 bin metreküp su tasarrufu saÄŸlandığı belirtildi.



KİRLİLİK GERÇEK ZAMANLI İZLENEBİLECEK



Bültende 2014 yılı sonu itibariyle Ergene Nehri'nin su kalitesinin gerçek zamanlı ve sürekli izlenebileceÄŸi belirtildi. Buna göre Meriç-Ergene Havzasında tespit edilen 5 noktada kirliliÄŸin gerçek zamanlı olarak tespit edilmesini amaçlayan projede, Ergene - Meriç Havzası gerçek zamanlı olarak izlenecek ve havzadaki ani deÅŸarjların tespiti ile su kalitesindeki deÄŸiÅŸimlerin modellenerek tespit edilmesi saÄŸlanacak. Proje kapsamında pH, sıcaklık, çözünmüÅŸ oksijen, iletkenlik, toplam organik karbon ve renk parametreleri online olarak ölçülecek. Proje kapsamında, ölçüm istasyonları ve Merkezi İzleme Odası kurulum çalışmalarına devam ediliyor.



ATIKSULARA RENK STANDARDI GETİRİLDİ, 9 BİNDEN FAZLA DENETİM YAPILDI



Bültende Türkiye'de uygulanan idari yaptırımların yüzde 50'sinden fazlasının sadece TekirdaÄŸ da uygulandığına yer verilen Bültende, Havza genelinde 2009 - 2013 yılları arasında toplam 9 bin 604 adet denetim yapıldığı, bu denetimler neticesinde 33 milyon 212 bin 784 TL idari yaptırım uygulandığı vurgulandı. Sanayi için kabul edilebilir kirlilik miktarları aÅŸağı çekildiÄŸi ve atık sulara renk standardı getirildiÄŸine yer verilen bültende, Havzada, özellikle sanayi tarafından aşırı su çekilmesi sebebiyle yeraltı sularının azaldığına iÅŸaret edildi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 14 Mart 2014'e kadar bütün tesislere su sayacı takma mecburiyeti getirildiÄŸi anımsatılan Bültende, ayrıca Ergene Havzası için yeraltı suyu restorasyon planı hazırlandığı, Meriç Nehri'nden yıllık 189 milyon metreküplük su, içme ve sanayi kullanım suyu olarak sanayinin yoÄŸun olduÄŸu bölgeye verileceÄŸi kaydedildi.



ÇALIÅžMALARIN KARÅžILIÄžI ALINMAYA BAÅžLANDI



Trakya'da baraj ve göletler inÅŸa edilerek içme ve sulama suyu ihtiyacının karşılandığına deÄŸinilen Bültende, yeraltı suyu kullanımının azaltıldığı, 9 adet baraj ve gölet ile yılda toplam 410,7 milyon metreküp içme, kullanma ve sanayi suyu temin edileceÄŸi belirtildi. Bültene göre, ayrıca Eylem Planı kapsamında yapılan 25 adet sulama tesisi ile toplam 1 milyon 560 bin dekar arazi sulanacak.



Alınan tedbirler sayesinde kirlilikte azalma da meydana gelmeye baÅŸladı. Kirlenmenin en fazla hissedildiÄŸi yerlerden biri olan İnanlı mevkiinde kirlenmenin en önemli göstergelerinden biri olan Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ) 600 - 700 mg/L mertebesinden 150 - 200 mg/L mertebesine düÅŸtü. Böylece kirlilik 3 katından daha fazla azalmış oldu. Ancak hedef bu deÄŸerin 50 mg/L'nin altına düÅŸürüp suyun sulamada kullanılabilir duruma getirilmesi olarak açıklandı. Bu konuda eyleme geçildiÄŸi ve tedbirlerin hızla uygulamaya sokulduÄŸu kaydedildi.


Etiketler:
Bu haber toplam 10753 defa okundu

YAZARLAR